There was an error in this gadget

Thursday, February 17, 2011

Felodipine

felodipine merupakan salah satu calcium channel blocker yg digunakan untuk merawat pesakit yg mempunyai tekanan darah tinggi...ia tergolong dlm kumpulan dihydropyridine, same spesies la ngan nifedipine, amlodipine, nicardipine...sume adek beraedk je..

ape yg menarik nye pasal felodipine ni, smpai ia menjadi ilham aku menulis mlm ni..ha, sume sebab kejadian time kt opd td la...aku label la yg felodipine ni kene amek sekepas meal..pas2 ade la satu suare yg kate felodipine ni kene amek sebelum meal..so, wat la rujukansikit untuk mempastikannye...

pas bace ape yg ade kt tenet, memang btol..felodipine memang kene amek time perut kosong sebab makanan yg ade dlm perut leh mengurangkan kadar penyerapan felodipine..tp kalau sakit perut kalau ambil time perut kosong, leh la ambil sekali ngan makanan yg ringan2..cam sandwich ke, kueh ke..jgn korang amek felodipine pas makan nasik beriyani kambing plak..naye je la nnt..tp camne leh kurangkan penyerapan, ha itu yg aku x pasti..leh disebabkan oleh struktur kimia drug itu sendiri, yg ionic, kompem x masuk ngan food yg non ionic..xpon keadaan ubat yg hanya diserap dalam keadaan kurang berasid..pape pon, kadar penyerapan memang kaan berkurang kalau diambil bersama makanan..tp kalau ambil selepas makan, tp 1 jam selepas makan, consider perut da kosong la time 2 kan..kan..hehe..

selaen dpt info pasal time untuk ambil felodipine, x salah untuk kite amek serba sedikit info yg berguna pasal felodipine ni...ha, kalau korang nk tau, felodipineni available dlm form extended re;ease..maknenye kadar pelepasan drug 2 terkawal..so, jgn la memandai suro patient kerat2 tablet 2..sebab bile da crushed, takot pelepasan drug akan menjadi terlalu cepat dan toxicity boleh berlaku...

mengikut pengalamn aku selama 8 minggu kt opd, ade doc yg prescribe felodipine sekali ngan metoprolol, carvedilol, dan laen2 beta blocker..tp masalhnye skang, penggunaan beta blocker boleh menganggu effikasi felodipine...2 la pasal..jgn sesedap je prescribe..huhu...lg plak, untuk mane2 perempuan mengandung, kalian semua kene tahu yg RF untk felodipine ni ialah C...C tu bermaksud ia nya telah dibuktikan mengancam pertumbuhan fetus dalam kalangan binatangm tetapi keselamatannya ke atas manusia tidak diketahui...so, sape2 yg pregnant 2 gune agent laen je la k..

so, rasenye 2 je la kot untuk kali ni..akhir kate, majulah felodipine untuk negare...er..

No comments:

Post a Comment