There was an error in this gadget

Monday, February 21, 2011

lovastatin

"makcik, yg ni untuk turun kan kolesterol..makcik makan satu biji waktu malam"...dan makcik itu berlalu meninggalkan kaunter....agak2 dengan arahan yg seringkas itu, demi mengejar waiting time yg rendah, dptkah seorang ahli farmasi menjalankan tugasnya sebagai seorang ahli farmasi yg berdedikasi?dptkah nyawa makcik itu diselamatkan drpd sebarang kesan sampingan yg boleh terhasil drpd pengambilan lovastatin?...

persoalan ni aku tujukan kepada diri aku sendiri...yup, da berminggu minggu aku dispens, itu je la ayat yg akan keluar time mendispens...tp aku terfikir, berbaloi kah berpenat lelah belajar selama 4 tahun semata mata untuk megeluarkan ayat sependek itu?..huhu..

arahan yg ringkas seperti di atas, sekali lagi, demi untuk mengejar waiting time memang x cukup unutk aku menjadi seorang pegawai farmasi yg cemerlang..sebab bnyak lagi isu2 berkenaan lovastatin yg perlu diketahui oleh seorang pesakit...

1. LOastatin boleh menyebabkan kerosakan hati dan buah pinggang..

2. Common side effect selain drpd liver damage ialah muscle weakness/muscle pain..dan kalau x dikawal akan menyebabkan pesakit mendapat rhabdomyolysis...

3. Lovastatin xleh digunakan oleh wanita mengandung kerana boleh mengganggu tumbesaran fetus..

4. pesakit yg menyusukan anak jugak x digalakkan untuk mengambil lovastatin..

5. drug interaction yg selalunya farmasi dan doc akan terlepas pandang..dan drug interaction ni boleh menyebabkan patient mendapat toxic effect drpd peggunaan ubat2 ni bersama lovastatin...contohnye mcm protease inhibiotr (yg ni mungkin x la sebab RVD patient akn diberi pravastatin untuk hyperlipidemia), GEMFIBROZIL, WARFARIN, ERYTHROMYCIN, DILTIAZEM, CARBAMAZEPINE, AMIODARONE, VERAPAMIL..2 antara ubat2 yg commonly prescribed kt OPD la..so, kalau ade yg doc terprescribed same2 ngan lovastatin, kene aware la kan..

tp ptg td ade sorang patient ni kate, bile die amek lovastatin waktu malam, die akan terase nk kencing, dan air kencing die cam ade putih2 cm2....dan aku pon try la cari side effect lovastatin ni...takot2 ade kaitan ngan kejadian yg menimpa mamat 2...xla ckp lovastatin yg menjadi punca, tp highly suspected la sebab mende 2 jadi time malam je..n die ade ambil amlodipine time pagi..pape hal cek gune naranjo scale la..hehe..

so, sekadar untuk muhasabah diri sendiri supaya mementingkan keselamatan patient drpd waiting time..hehe..tp, kalau sape2 yg bace blog aku ni n ade pendapat knape lovastatin leh sebabkan patient 2 ade maslaah kerap buang air kecil, leh r share2 ngan aku..sebab ape yg aku terfikir, since leh ade muscle weakness, menebabkan bladder contraction susah dikawal..ade kaitan x ek...xpela, sape2 ade biah fikiran, letak je kt fb aku..hehe..

2 comments:

  1. Lovastatin is used to treat of conditions related to heart disease, such as high cholesterol. It has been approved for to in both adults and children ages 10 to 17 for high cholesterol treatment. As a type of stain , the medication works by blocking a particular enzyme that controls the rate of cholesterol production in the body.

    ReplyDelete
  2. saya amat bertuah kerana jumpa blog ini.sya baru makan 3 biji levostatin.dok kerajaan kata tinggi,doktor berat je nak beri ubat kat saya...sya mintak jugak...sebab nak turunkan kolesterol.....sya memang cepat dan sesalu kencing.
    call 019-9272821.cikgu mad.

    ReplyDelete