There was an error in this gadget

Wednesday, June 23, 2010

mansukan ke tak ek..

selepas kecoh isu lesen judi bola dan serangan askar israel terhadap kapal bantuan kemanusiaan ke Gaza,skang ni stat balik satu lagi isu:pemansuhan PMR dan UPSR...pelbagai respon telah diberi oleh segenap lapisan masyarakat..ada yang setuju dan x kurang juga yang menentang..masing2 ada hujah2 sendiri..kenapa isu ni tiba2 timbul?seperti yg kita sedia tahu, sistem penddikan di Malaysia ni terlalu berorientasikan kepada peperiiksaan sehinggakan pelajar lebih terarah kepada menghafal berbanding berfikir..maknenye tujuan student belajar ialah untuk lepas peperiksaan,bukannya untuk ilmu...untuk isu ni,aku ade pendapat aku sendiri..aku tetap dengan pendirian aku supaya PMR dan UPSR dikekalkan tetapi sistem pendidikan wajib diolah untuk memastikan pelajar dapat dilatih untuk berfikir,bukan sekadar menghafal...pengolahan yg wajib diubah ialah:

1: lebihkan aktiviti praktikal berbanding teori.

2: pastikan soalan2 dalam peperiksaan berbentuk terbuka supaya pelajar perlu berfikir untuk menjawab soalan itu.

3: kemaskini maklumat dalam buku teks supaya pelajar sentiasa mendapat maklumat yang terkini.

4: buat macam sistem universiti; ade carry mark n carry mark ni akan dimasukkan untuk paper yang pelajar ambil dalam UPSR ngan PMR.

mende2 ni sume kene ambil masa untuk adapt..so,kalau nk wat perubahan,kene rancang btol2...dan rakyat plak bg la sokongan da buah fikiran..kangan nk politikkan isu ni n asek nak membangkang je...okay?

No comments:

Post a Comment