There was an error in this gadget

Monday, August 8, 2011

porphylaxis for oral surgery

okeh, smentare nk tggu waktu berbuka ni, ape kate kte semabng2 sketpasal antibiotik..bukan ape, nex week da masuk icu, kompem kene sharp kan lagi knowledge pasal antibiotik..ha, ni aku nk cite sket antibiotic yg digunakan untuk prophylaxis sbeelum oral surgeyr...so, kite bahagikan kpd 2 jenis, iaitu intraoral dan extraoral..

Intraoral surgery

kebiasaanya, kawasan dlm mulut ni akan di huni oleh 2 jenis bakteria, bakteria aerobes (yg memerlukan oksigen) dan bakteria anaerobes (yg tidak memerlukan oksigen), dan jumlah diorang dlm ratio 1:2.so, bakteria anaerobes ni lg bny la...tp bakteria aerobes juga memainkan peranan penting di sini yg mana ia akan menyedikan kawasan yg sesuai untk pertumbuhan bakteria anaerobes..so, sebagai prophylaxis, kite perlu consider bakteria aerobes sebagai key untk memilih antibiotik yg sesuai..selalunya, bakteria yg terlibat untuk introral surgery adalah staphylococci..so, dr sini kite boleh memilih antibiotik yg sesuai..

1. untik patient yg xde alahan terhadap penicillin, agent ni merupakan 1st choice yg digunakan sebagai prophylaxis..dose dan dosage form akan aku rumuskan kt bawah nnt kay..penicillin dipilih memandangkan ia mempunyai coverage yg baik terhadap staphylococc..amoxicillin, ampicillin dan cephalosporin pon boleh digunakan, tp memandangkan cephalosporin terlalu broad, untuk mengelakkan resistant, better guna penicillin..

2. dan untuk patient yg alah terhadap penicillin, clindamycin merupakan alternative yg terbaek..

extraoral surgery

extraoral surgery merupakan prosedur yg melibatkan bhgian luar, dan oleh sebab itu kte perlu consider jugak streptococci drpd kulit selaen drpd staphylococci dlm memilih antobitik yg sesuai.

1. untuk patient tiada alahan terhadap penicillin, gabungan penicillin dan cloxacillin merupakan pilihan yg terbaek kalau dibandingkan dengan 2nd atau 3rd generasi cephalosporin.

2. untuk patient yg alah terhadap penicillin, clndamycin masih menjadi pilihan. tetapi, alternatif yg laen seperti vancomycin atau erythromycin juga boleh digunakan..memandangkan vancomycin hanya digunakan untuk kes2 MRSA, erythromycin yg selalunya dipilih utuk menggantikan clindamycin...

dose yg selalu digunakan berbza drpd dose therapeutic memandangkan tujuan antibiotic ini digunakan adalah untuk prophylaxis..jd, dose nya agak tinggi untk memastikan kepekatan di dalam tisu yg dikehendaki dpt dicapai..Berikut merupakan dose yg digunakan..

penicillin V (oral) = 1g
Benzylpebicillin (IV) = 2 MU
Cloxacillin (oral & IV) = 1g
clindamycin (oral % IV) = 600mg
Vancomycin (IV) = 1g
eryhtromycin (oral) - 800mg

surgeryni plak terbahagi kepada dua, iaitu LA (local anaesthetic) dan GA (general anaesthetic)..kalau untuk LA, pemberian secara oral akan diberi dan kalau melibatkan GA, pemberian antibiotik secara IV akan dilakukan..

sedikit info berkenaan prosedur pemberian ubat IV:

1. Cloxacillin & Benzykpenicillin = boleh diberi secara slow injection atau infusi

2. Vancomycin = perlu diberi over 100 minit unutk meminima kan kesan toksisiti

3. Clindamycin = perlu diberikan dalam 50 ml diluent over 10 minit untk mengelakkan kesan adverse seperti B drop, arrhytmias, nausea dan vomitting...

okeh, stakat ni je dulu..aku nk g siap2 untuk berbuka plak..hehe..

No comments:

Post a Comment