There was an error in this gadget

Sunday, April 24, 2011

use of broad spectrum antibiotic..

Assalamualaikum sume...enty kali ni aku nk cite pasal ppengalaman aku tme kt wad..belum masuk wad lagi, skang still kat IV Admixture..tp kene la follow case kt Wad sebab kt Iv Ad ni dok buat antibiotik untuk patient..

so, ade satu patient,ni, baru 6 taun..ade demam yg tinggi...so, memandangkan kes denggi kt johor ni tinggi kot, sebab 2 doc suspek denggi..tp since x kompem lagi, doc pon agak la yg patient ni maybe ade sepsis..tp bp aku x sempat plak nk tgk time 2...hehe..

so, speceialist pon order la ceftriaxone 1g bd...bg peads, memang dos max da ni..normal 5mg/kg daily, dan leh max smpai 2 g daily..2 kalau ikut guidelines dlm frank shan la...

aku pon kol la balik doc 2..memule ingat xnk kol sebab dlm dose yg dibenarkan dan yg endorse ps plak specialist kan..tp pn ayla suro kol gak, aku pon kol la..x kol kang kurang markah plak..hehe...so, cakap ngan doc, memang specialist nk dose 2 gak...xpela, aku tggu je ari esok, tgk cmne..

keesokan ari nye aku g la wad lagi n tgk patient 2...da dpt da result lab test die...WBC normal, tp platelet memang low...secare otomatk ceftriaxone di off kan sebab kompem bukan bacteria infection..

ha, kesimpulannye di sini, aku jz nk tunjukkan betape pentingnya ade wad farmasi kat wad..yg boleh countercheck blk ape yg doc wat..bukan nk kate doc bny wat salah..tp lebih bny person involved, lebih bny perbincangan , dan lebih better outcome kan..

ha, nk bgtau lagi satu pengalaman aku..ni plak melibatkan wad kardiologi..satu patient ni br pas wat velve replacement..doc da off kan warfarin..tp ade plak sorang doc ni, mungkin die x bace bht patient kot, die leh endorse tranexamic acid plak..kalau korang nk tau, INR patient ni da tinggal 1.6 je, dan tanpe warfarin..so, kalau on gak tranexamic acid 2, ape jadik?thrombosis la..huhu...memang nasib patient 2 baik sbb frp wang yg keje time 2..farmasi wang ni wad pharmacist kt wad 2..bayangkan la kalau bukan die yg keje kt A&E time 2..sah2 bagi je tranexamic acid 2..huhu..so, pentingkan adenye ward pharmacist?....

No comments:

Post a Comment