There was an error in this gadget

Thursday, March 10, 2011

metformin boleh cegah kanser payudara?

kanser merupakan sejenis penyakit yg boleh mendatangkan maut...even treatment untuk kanser pon mempunyai kesan sampingan yg teruk dan amat ditakti oleh pesakit2 kanser...berada dalam kalangan penyakit yang amat berbahaya membuatkan banyak kajian dibuat untuk mencari penawar yg betul2 berkesan untuk menyembuhakn penyakit ini...sifat kanser amat senang...sel2 badan membahagi tanpa kawalan, dan menghasillan sekumpulan sel2 yang tidak mempunyai fungsi...dan kesan buruknya, bleh menghilangkan sifat2 asal sel tersebut, dan juga membunuh sel2 normal yg lain..

kanser payudara merupakan sejenis kanser yang agak pemes dikalangan wanita...dan punca kanser ni berlaku banyak dikaitkan dengan hormon...bercakap tentang kemoterapi, pelbagai regime telah dihasilkan drpd kajian yg terperinci untuk merawat kanser payudara..ade FAC (Fluorouracil, doxorubicin, cyclophosphamide), FEC (fluorouracil, epirubicin, cyclophosphamide), CMF (cyclophosphamide, methotrexate, fluorouracil)...tp rawatan yg betul2 dpt menyembuhkan penyakit ini masih belum ditemui...tp bak kata org2 tua, mencegah lagi baik dr mengubati..langkah pencegahan amat penting untuk memastikan penyakit ni dapat dirawat dr peringkat awal..

cakap pasal pencegahan, beberapa kajian yg mengaitkan metformin dengan kanser payudara telah memberi keutusan yg amat memenranjatkan...due study yg tlah dijalankan sebelum ni menemui yg pesakit yg mengambil metformin untuk diabetes diorang, mempunyai lebih kurang chances untuk mendapat kanser, dan ini boleh dikaitkan dengan kanser payudara (breast carcinoma)...idea ini diperoleh selepas beberapa kajian sebelum itu mendapati progress untuk breast cancer lg cepat di kalangan diabetic patient, yg mempunyai kandungan insulin yg tinggi dalam badan...satu kajian mendapati diabetic patient mempunyai 13 hingga 25% chances untuk mendapat kanser payudara..so, berdasarkan kaitan ini lah, keberkesanan metformin untuk mencegah kanser payudara ingin dikaji..

apekah mekanisma yg memboleh kan metformin di jangka dpt mencegah kanser payudara?..sebelum ni aku ade bgtau berkaitan antara insulin dengan kanser payudara kan..so, since metformin boleh tingkatkan sensitiviti insulin, kandungan isulin dpt dikurangkan..dan dpt merendahkan chances seseorang untuk mendapat kanser payudara..secaradetail nye, metformin, yg juga merupakan biguanide derivative merupakan activator untuk sejenis enzim, AMP-kinase..dan proses ni memerlukan sejenis lagi bahan iaitu LKB-1..maknenye, kalau xde LKB-1, proses pengaktifan AMPK tidak akan berlaku..dan yg plg menarik ialah LKB-1 merupakan sejenis gene yg akan supress tumor...wat a suprise!!huhu...

x banyak lg kajian berkenaan keberkesanan metformin dalam pencegahan kanser payudara ni...tp dengan gabungan dua mekanisma: mengurangkan level insulin, dan peningkatan tumor supressor gene, LKB-1 oleh metformin merupakan satu sinar harapan untuk wanita2 di dunia...so, metformin yang selama ini dianggap sebagai ubat antidiabetic yg paling cikai telah menunjukkan belangnye..hehe..

No comments:

Post a Comment