There was an error in this gadget

Tuesday, March 8, 2011

brief pasal CDR

assalamualaikum sume...aku tau ramai gak yg da g CDR kt HSI...so, mende ni pon sesaje aku wat...ye la, nk kongsi pengalaman ngan kengkawan yg belum lg attach kat CDR...lgpon, mane la tau leh bantu sedikit sebanyak sebelum koran2 sume g sane kan...hehe..so, aku xplain sikit ape yg patut dibuat dr pagi smpai la blk, dikala senja tiba, dan burun2 berkicauan terbang pulang....ah, ape aku ngarut ni...

1. smpai2 je terus kene masukkan chemo yg da siap ke dalam kotak, mengikut wad...ubat2 ni da dibuat hari sebelum tu...so, ade 3 kotak..satu untuk day care, satu untu ward 6D dan 6C (adult), dan satu lagi untuk paeds...tp salunye kurang preparation untuk paeds ni...

2. g autoclave bahan2..sape2 yg da masuk IV ad atau TPN da bese da keje2 ni...hehe..

3. pas2 kene wat label untu preparation hari 2 la...sebab ade ubat yg kene wat hari2, atau pon selang beberapa hari..so, worksheet 2 da siap sedia terkira..cume wat label je la..pas wat label, suruh frp countercheck..ade 3 orag frp untuk cdr..cik faizyatul, puan syazana, ngan mr wee...

4. g amek bahan2...kene refer kt worksheet 2 la bape banyak yg nk kene masukkan...n kotak ubat 2 kene buang siap2..pas2 jgn lpe amek baki2 ubat semalam yg x abes dr dalam fridge..

5. da siap amek, kene swab baha2 td satu persatu..kalau time tpn, maen sembur je dlm pass box 2 kan..ha, kali ni jgn..kee swab satu2...wat mase ni, untuk menyelamatkan stok luer lock syringe, untuk mesna kene gune luer slip syringe...so,kalau ade mesna, kene masukkan luer slip syringe la..

6. pas2 bahan2 laen kene topup gak..cam syringe2, needle ke..ape2 la..da setel sume, masukkan ktdalam pass box..beserta ngan worksheet..

7. so, bermula la sesi pengiraan...frp akan bg worksheet yg belom kira...so, berdasarkan rujukan yg terdapat kt situ, kene siapkan worksheet 2 td...pas countercheck, kene wat label dan ulang blk la keje2 pg td..

8. kene aware la sebab bile preparation da siap, kene la letakkan dlm fridge, dan rekod ubat2 yg diprepare 2 dlm satu buku..

9. dalam kul seploh lby cm2, frp akan bg satu list patient kt day care..so, korang kene g klinik dulu untuk amek ubat untuk home medication...da amek ubat, g la tingkat 5 dan kaunseling patient2 kt day care...untuk patient yg da bny cycle, senang sikit keje la..tp patient yg br 1st atau 2d cycle, kene la explain lby sket..

10. pas siap kt day care, kene g satelit kt tingkat 6 untuk amek ubat chemo untuk bg kt petient kt wad 6D dan 6C..dlm mase 2 hari ni aku pegi nurse 2 da amek da..so, senang sket keje la.huhu...

11. sesi petang x banyak beze..cume ade msket mase terluang...so, mase yg terluang 2 leh clerk case la..untuk requirement...6 dr ward dan 4 dr day care..cyah nk jalan2 pon, melangut je la depan komputer 2, tgk info..huhu...

so, cm2 la sedikit sebanyak kehidupan seharian kt cdr...kalau kene masuk clean room, memang satu hari la dlm clean room..er, x sgt la..sebab masuk pon lewat..sesi pagi, kul sploh lby or sblas br masuk, kua kul satu...sesi ptg plak kul 3 lby br nk masuk, smpai kul 5 lby..tp depends la..n ptg td memang bny gile kene wat..sian kt mr wee ngan kak nomey (betol ke aku eja ni..huhu)...so, pape hal, gudlak kt sume prp HSA yg akan ke cdr pasni...er, aku pon br 2 ari je attach..huhu..

No comments:

Post a Comment